СТАРО ГРОБЉЕ - МЕМОРИЈАЛНИ ПАРК
14.10.2010

Одборници Скупштине Градске општине Палилула, на деветнаестој седници која је одржана у сали Нишког културног центра, донели су једногласно одлуку о покретању иницијативе да се простор Старог гробља „Горица“ претвори у Меморијални парк. На овој седници, којом је председавао Милан Ђурђевић, председник Скупштине, дато је и позитивно мишљење на План детељне регулације улице „Ђорђа Љубинковића“ у насељу Делијски Вис и мишљење на измену и допуну ПДР-а насеља ''9 мај'' за улицу „Добродолску“.

Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине Градске општине Палилула у образложењу иницијативе да се Старо гробље претвори у Меморијални парк нагласила је да се то чини на начин који би сачувао успомену на суграђане који на овом месту почивају. Овим би - по речима секретара Скупштине,  очување споменика, који се налазе под заштитом Завода за заштиту споменика културе, пројектом ЈП Завод за урбанизам у Нишу, било на одговарајући начин регулисано. Иницијатива је настала имајући у виду да се сахране на Старом гробљу не обављају више од 40.година, што је довољан временски период да се овакав пројекат започне. Нажалост, наследници се углавном не брину о одржавању гробних места својих предака, што подстиче пролазнике и окупљање непримерено овом месту, стварају се депоније и расте коров које је тешко уклонити јер за ове намене не постоје одобрена средства. Уређењем и сталном бригом о Старом гробљу, грађани овог дела града добили би зелену површину вредну пажње.

Захваљујући пројектима и акцијама које Градска општина Палилула остварује од 2008. године, у сарадњи са јавним комуналним предузећима и невладиним сектором, овај простор се за сада сезонски одржава. „Старо нишко гробље“ се простире на површини од 8.хектара, од те површине више од 3,4 хектара је напуштен простор. „У овом периоду урађено је више него неколико протеклих деценија-рекао нам је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Нажалост, несавесни грађани и даље уништавају гробна места и одлажу отпад а и вегетација брзо прекрије гробна места-уређен простор па се активности уређења сваке године враћају на почетак. Ограђивањем „Старог гробља“, постављањем расвете и увођењем чуварске службе или видео надзора и редовно одржавање зелених површина, по пројекту који смо урадили у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, наглашава председник Новаковић, сачуваће се преостала спомен обележја од уништавања и оствариће се замисао установљењу меморијалног парка на понос свих нишлија. Очекује се да до 2012.године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, уз подршку Града и донатора, по речима Новаковића, добије сасвим нови изглед.